Cât e amenda în 2019 după ce a fost mărit salariul minim pe economie

de: Andrei Simion
03 01. 2019
Poliția Română / Facebook

De la 1 decembrie, salariul minim în România a fost majorat. Astfel, acesta a ajuns la o valoare brută de 2.080 de lei. Amenzile sunt însă dependente de salariul minim pe economie, de aceea trebuie să știi cât e amenda în 2019.

Dacă ești curios cât e amenda în 2019, pentru diverse infracțiuni în trafic, trebuie să știi cum se calculează. Punctul de amendă e stabilit prin lege la 10% din salariul minim brut. Evident, dacă crește unul, crește și celălalt.

Creșterea se întâmplă automat, dacă Guvernul nu intervine. Totuși, acum a fost cazul unei intervenții și s-a întâmplat chiar în 2018. Punctul de amendă a fost menținut în 2019 la nivelul a 10% din salariul minim brut aferent anului 2017.

Mai mult, punctul de amendă a fost înghețat la 145 de lei încă din 2017. Asta pentru că salariul minim a înregistrat o creștere substanțială. Acum, punctul-amendă e înghețat până pe 31 decembrie 2019.

Cât e amenda în 2019 pentru șoferi

În funcție de clasele de sancțiuni prevăzute în codul rutier, șoferii plătesc pentru contravențiile rutiere amenzi cuprinse între anumite valori.

  • clasa I: două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 de lei)
  • clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 de lei)
  • clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 de lei)
  • clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei)
  • clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă (de la 3.045 la 14.500 de lei)

Cât e amenda în 2019 pentru pietoni (și alți participanți la trafic)

Ca pieton, nici tu nu ești scutit de obligațiile legale. Totuși, persoanele fizice pot primi doar amenzile din clasele I-IV. Mai mult, clasa a V-a de sancţiuni este valabilă doar pentru persoanele juridice.

Ca pieton, ai obligația să traversezi doar când semaforul e verde (de altfel evident). Când culoarea verde a semaforului devine intermitentă înseamnă că urmează să afişeze culoarea roşie. În acest caz, trebuie să grăbești traversarea. Dacă drumul are un refugiu sau spațiu în care poți staționa, ai obligația să te oprești acolo până se face verde.

Pietonii nu pot începe traversarea drumului atunci când semnalul de culoare verde al semaforului este intermitent sau atunci când semnalul este de culoare roşie.

Ca pieton, n-ai voie să traversezi când când se apropie un vehicul al serviciilor de urgenţă (poliţie, pompieri, ambulanțe etc) cu girofarurile şi sirena pornite. N-ai voie nici să traversezi prin fața sau spatele vehiculelor oprite în stațiile mijloacelor de transport. Excepția apare când acolo există o trecere de pietoni.

Alte responsabilități pentru pietoni: să nu traverseze calea ferată când bariera e coborâtă și semnalele acustice și luminoase sunt pornite; să nu traverseze strada prin alte locuri decât cele permise; n-au voie să blocheze strada și nici să se oprească sau întoarcă pe treceri de pietoni nesemaforizate; trebuie să respecte indicațiile polițistului care dirijează circulația.